Russianartspecialist.nl - Just love Russian art, the Russian people and the Russian land
My Blog

Photo impression exhibition opening "Francis and Nature"

Niel Steenbergen, De armoede van FranciscusDe gestigmatiseerde Franciscus
Everything was enchanting. Geen passender entourage voor de opening van de tentoonstelling "Franciscus en de natuur" was denkbaar. De jonge kunstenaar Pavel van Houten sprak het toegestroomde publiek in de prachtige kloostertuin van het Museum voor religieuze kunst op 28 juni jl toe. Een begaafd gitarist bracht muziek uit Franciscus' tijd, Albeniz en Messiaen ten gehore, terwijl een dolgelukkige dichter luidkeels zijn pasgemaakte gedichten declameerde. De wethouder (zie op foto hierboven in gesprek met de kunstenaar Rinke Nijburg) deed daar nog een schepje bovenop door het museumpersoneel een hart onder de riem te steken.

Binnen wacht een drankje en een verrassende expositie, die evenals de muziek van de gitarist, aantoont dat Franciscus' leven en liefde voor de natuur nog altijd inspireert. Uit alle eeuwen zijn kunstwerken samengebracht die diverse facetten van deze revolutionaire christen (zie beeld van de naakte Franciscus) belichten. Drie thema's voeren de boventoon bij hedendaagse kunstenaars: Franciscus, toegewijd christen, vogelvriend en verzaker. 

De objecten in de tentoonstelling laten zien dat Franciscus zijn prent leefde als een vogel vrij in de natuur (zie foto's hierboven, rij 3 t/m 6). Op het veld, temidden van de vogels, leefde en predikte hij een leven in dankbaarheid. Hij verzaakte aan de dingen (zie beeld van Niel Steenbergen), nam zijn kruis op (zie middeleeuws beeld), doorliep de stadia van de 'Via mystica' (zie vijfluik van Ton Frenken), ontving de stigmata van Christus (zie middeleeuwse beelden) en accepteerde het natuurlijke verval van zijn lichaam (zie craquelé op ouder kunstwerk en op het lichaam in "Loslaten" van Pavel van Houten). 

Tenslotte, moedigt Van Houten, die Assisi zelf in 2011 nog bezocht had, de bezoeker aan een pelgrimstocht van een mijl te maken. Deze heeft hij in kaart gebracht en beschreven. De route begint in de tuin van het museum, en geeft de gelegenheid nog even te genieten van al het natuur-en cultuurschoon wat daar te zien is.

Voor meer informatie en leuke nevenactiviteiten bij de expositie, zie www.museumvoorreligieuzekunst.nl
Website Builder provided by  Vistaprint