Russianartspecialist.nl - Just love Russian art, the Russian people and the Russian land
My Blog

Franse 'profeten' in de Hermitage: De 'Nabis'

De Nabis, twee lezingen op 't Plein van Siena, Amsterdam (25 okt en 8 nov) & rondleiding 

Deze herfst kunt u in de Hermitage nader kennismaken met het werk van Paul Gauguin, Maurice Denis en Pierre Bonnard. Dit waren moderne kunstenaars, die christelijke thema’s en decoratieve kunst niet schuwden. Hun werk was zeer geliefd in zowel Parijs als Moskou. In twee lezingen nemen we hun werk onder de loep en daarna bekijken we de schilderijen in onze eigen Hermitage aan de Amstel.

2e Lezing: 8 november, 10.30-12.00 uur, Rijnstraat 109hs, Amsterdam (lezingen ook los te volgen)

Rondleiding: Vrijdag 22 november, 10.30-11.30 uur, Hermitage Amsterdam
Opgeven bij Jose Huijberts via tel. 020-4422009 of info@pleinvansiena.nl

De Russische collectioneur Ivan Morozov gaf Maurice Denis de opdracht om vijf panelen te schilderen voor zijn herenhuis in Moskou. Denis vroeg om volledige vrijheid en koos "De geschiedenis van Psyche" als onderwerp. Nadat hij de werken op hun plek in Moskou gezien had, voegde hij nog een aantal panelen toe voor een mooier geheel. Hiernaast een schets voor het zevende paneel: Amor brengt Psyche naar de hemel, 1909. 

Voor informatie over Morozov, zie ‘Twee Russische verzamelaars. Hoe de Franse meesters in de collectie van het Pushkin Museum terechtkwamen’, Peredatsja UvA,(1996), pp. 12-14. Dit artikel wordt uitgedeeld tijdens de cursus. Bij deze tentoonstelling "Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst" is een fraaie catalogus te koop in de Hermitage. 
Website Builder provided by  Vistaprint